logo
leer

leer

leer

Culture
Concert Hall Aachen
Clemenc Sels Museum
Royal Theater - Copenhagen
Kunsthalle Bremen
Kunsthistorisches Museum Wien
Max Ernst Geburtshaus
Central Mosque Cologne
Education
Infrastructure
Interior
Office
Preservation
Residential
Retail
leer

leer


pic_m
leer
pic_s   pic_s   pic_s   pic_s   pic_s   pic_s   pic_s            
leer
  leer   leer   leer   leer   leer   leer   leer   leer   leer  

Clemens-Sels Museum in Neuss

Project status: competition 2003 Prize
Client: City of Neuss
Team: smo architektur
Location: Neuss, Germany
Area: 8700 m2
Cost: 21000000.00 €

The expelled project area belongs to the most sensitive urban situations in the city of Neuss and depicts a joint between one of the most precious landscapes and architecture monuments of the city. The space required in the room program, with its lush room heights, would create too large volumes with conventional design methods, which would seriously disturb the generosity and permeability of the open space structure of the town garden. Our design proposal is based on the interaction between landscape and architecture. The new building does not only refer back to the existing architecture, but also creates a connection with the landscape. In frames or urban development the extension of the Clemens-Sels Museum is Part of the pearl necklace of open constructions (solitaries), that reach from Obertor to the Windmühlenturm (Water tower). The new building restores the completion of the urban edge, which has been closed down to the 19th century, and takes up the course of the historic city wall. At the interface between the city and the park, the present design responds with a smooth transition from architecture to landscape. The building follows the logic of the topography, reacts to the existing visual and spatial connections and integrates the existing route connections. Due to the interdependence of the buildings’ circulation with the urban and landscape context, the public dimension of the structure is emphasized. The transparency of the building makes the visitors aware of the activities within the building and at the same time reveals their museal use.