logo
leer

leer

leer

Culture
Concert Hall Aachen
Clemenc Sels Museum
Royal Theater - Copenhagen
Kunsthalle Bremen
Kunsthistorisches Museum Wien
Max Ernst Geburtshaus
Central Mosque Cologne
Education
Infrastructure
Interior
Office
Preservation
Residential
Retail
leer

leer


pic_m
leer
pic_s   pic_s   pic_s   pic_s   pic_s   pic_s   pic_s   pic_s        
leer
  leer   leer   leer   leer   leer   leer   leer   leer   leer  

LOPLOP

Max Ernst House
Project Status: Preliminary design 2009
Client: Max Ernst Foundation / LVR
Team: smo architektur + Arup
Locatin: Brühl, Germany
Area: 380 m2
Costs: 1.500.000 €

The educational service room of the Max Ernst Museum was outsourced from the main building in 2005 due to the shortage of space, and was provisionally relocated to the Max Ernst cabinet. After a long search and careful consideration it was decided that the so-called phantasy lab will be integrated into Schlossstrasse No. 21 in Brühl. The phantasy lab is supposed to provide school classes and interested people with more space for the intensive examination of the work and spirit of Max Ernst , but also to stimulate the unfolding of one’s own phantasy.

We were inspired by the work and person of Max Ernst, and translated the frottage technique that he invented to architecture. We developed a building block (module) from the geometric primitive of a pyramid, which can be added or „cloned“ in any order, forming roof as well as facade. This fabric is the bearing structure, sculptural, light-transmissive and acoustically effective.

The design concept is based on the interplay of old and new, inside and outside, and above all looks for a dialogue with Max Ernst. The presented architecture creates unconventional spaces of movement and concentration, which inspire the childrens’ phantasy and playfully complement the potentials of the site. The required program is arranged reasonably, and connected functionally in a manner that creates a maximum of synergy and a minimum of disturbance.